LisiantusLala i mak, u slucaju da su duple latice lici na ruzu i bozur. To je lisiantus cvet koji se simbolizuje postovanje. Lisiantus je dugotrajan cvet koji na jednoj grani ima vise stabljika koje imaju nekoliko cvetova neverovatnih boja. Od bele, zelene, roze,  ljubicaste do raznih bikolor boja koje opcinjavaju, mogu se napraviti neverovatni aranzmani. Prozivodjaci su u zadnjih nekoliko godina eksperimentisali i upoznavali se sa nacinima uzgoja lisiantusa i prosirili su svoje posede za uzgajanje. Tako su sad dostupni tokom cele godine. Lisiantus podseca na ruze sa dobro zatvorenim pupoljcima na dugim stabljikama, duzine od 20 do 30 centimetara . Kad se cvet otvori, ogrlicom latica daju cvetu milost i sarm divlje ruze. Multi-razgranate stabljike imaju nekoliko pupoljaka koji se otvaraju sukcesivno.  Cvet ce trajati najmanje nedelju dana nakon otvaranja. Posto postoji nekoliko pupoljaka na stablu, drugi i dalje otvoreni cvetovi produzice uzivanje u buketu. U toku letnjih meseci moguce je nabaviti i lisiantuse koji se uzgajaju kod nas.

 

Opseg boja za lisianthusa ukljucuje akrilne boje bele, svetlo i tamno roze,svetlo zelene, lavande i tamno ljubicaste, kao i razane konbinacije ovih boja. Lisiantus je sve popularniji cvet sto dokazuju i nove vrste koje se plasiraju na trziste, hit u svetu je kremasto bela boja cvetova kao i bela sa samo nagovestajem  zuteboje. Ipak najpopularnioja je temno ljubicasta boja koja se lepo uklapa u aranzmane sa ostalim cvecem.

Glavna karakteristika lisiantusa je njegova svestranost, i to dobro funkcionise u mnogim razlicitim tipovima aranzmana, savremenim, tipskim kao i romanticnim. Tamno ljubicate i roze boje lizijantusa obezbedjuju aranzmanima dubinu a sivo-zeleno lisce je savrseno za ciste linije upecatljive kod  savremenog dizajna.  Roze-bela ili lavanda-bele boje sprovode izgled  zemlje. Za stil viskokok izgleda, kombinujte beli lisianthus sa belim cvecem.

Lizijantusi se lepo uklapaju sa raznim vrstama cveca kao i sa pomocnim repromaterijalom kao sto su grane i mahovina. Sa njima se postupa kao i sa ostalim rezanim cvecem, potrebno je ukloniti lisce ispod noivoa vode i redovno menjati vodu i tad skratiti stabljiku. Paznju treba obratito na to da ce se pupoljci otvarati prema izvoru svetlosti. Ako ste cvet stavili pod uglom od  45° cvetovi ce se okrenuti prema izvoru svetlosti i tako ce se otvoriti sto moze da poremeti liniju aranzmana.