VoceDodavanje svezeg voca u cvetni aranzman stvara svez, zanimljiv izgled, koji je savrsen za posebne prilike ili jednostavno za uzivanje u prijatnom ambijentu stanbenog prostora. Bilo da je u pitanju korpa ili buket cveca, voce ce se uklopiti u vecinu aranzmana a pritom ce im dati posebnu notu. Idealan poklon za jaci pol, poslovne partnere, starije ali i mladje osobe, dekoraciju vencanja ce svakako biti cvetni aranzman koji ima i voce. Izbor voca moze biti prema njgovom izgledu, boji voca ali akcent se moze staviti na omiljene vrste. Dobro bi bilo konbinovati egzoticne vrste voca sa egzoticnim cvecem, ananas se lepo uklapa sa streliciom i helikoniom a jabuke ce se lepo uklopiti sa ljiljanima i ruzama. Kao i kod vecine aranzmana najbitnije je i prilikom izrade obratiti paznju kome se poklanja i kakva je prilika darivanja. Vaza sa cvecem ce doboti nesvakidasnji izgled ako se u vodu stave limunovi ili mandarine. Za posebne trenutke se mogu staviti u vazu narezane krizke citrusnog voca. Voce izrezano na kriske ili kolutove ce lepo izgledati u aranzmanima ali treba obratiti paznju da neke vrste posle nekog vremena pocnu tamneti poput banana i jabuka. Nar lepo izgleda kad se presece po pola jer se vide semenke, citrusno voce ce lepo mirisati u aranzmanima ako se isece na kriske. Razne vrste voca i razne vrste cveca u konbinaciji sa lepim zelenilom i dekorativnim dodatcima moze izgleadti jako lepo ali treba paziti da se ne pretera jer ce aranzman izgubiti svaki smisao. Za aranzmane u kojima se koristi voce je veoma vazno dobro ucvrstiti voce da stoji na jednom mestu. Najjednostavniji nacin je provuci cvecarsku zicu sa donje strane voca tako da se ne vidi, kod vecih komada je potrbno koristiti dveili vise zica. Moze se koristiti i drvena grana. Ananas se moze postaviti tako sto se na mesto gde on dolazi iskopa u sundjeru udubljenje u koje on nelegne, oko njega se moze ubosti nekoliko cvetova ili zelenila sa jacim stabljikama da ga bolje ucvrsti. Grozdje nazicajte pri vrhu gde je stabljika najjaca i postavite ga na ivici aranzmana tako da pada preko ivice posude.

Budite kreativni sa svojim izborima za izradu ovih aranzmana. Ne mora samo voce da se koristi, povrce se lepo moze uklopiti. Patlidzan, paprike, crveni kupus, tikvice se mogu poput voca dodati u cvetne aranzmane. Ovo nisu standardni aranzmni i treba slobodno isprobati nekoliko koncepta aranzmana, lutaiti, pre konacne odluke kako treba aranzman da izgleda. Kokosova kora u raznim bojama, slama ili seno, krive grane, sisal, rafija, repromaterijal za izradu ovih aranzmana je neverovatan. Izbor posuda u kojima se mogu izradjivati je neverovatan, sve u sta moze stati sundjer za aranziranje je pogodno za izradu. Glinene saksije, staklene kugle, korpice od dekorativnih materijala, stara pegla ili sito, velika tikva….

Kao sto je vazno izbrati lepo sveze cvece tako treba birati voce za izradu ovih aranzmana. Oni se lepo uklapaju sa svecanom trpezom. Ako se narucuje u cvecari treba skrenuti paznju da se ne koristi sprej za sjaj posto ta hemija nece prijati onome ko pokusa da pojede voce iz aranzmana. Jako lepo izgledaju aranzmani koji se prave u jabukama. Potrebno je izbusiti sredinu jabuke umotati sundjer koji se napio vode u celofan i staviti u tu rupu, malo zelenila da se on pokrije. Dosta je staviti jedan cvet cija ce stabljika viriti nekoliko cm. iz jabuke i spreman je nesvakodasnji aranzman. Takodje se mogu koristiti za ove aranzmane mengo, ananas i drugo vece voce kao i povrce poput tikvica, bundevica ili patlidzana.