Kako i u koje doba zalivati sobne biljke?


Najčešće pitanje koje se postavlja je kako i kada zalivati biljke.

Odgovor na ovo pitanje nije ni malo jednostavan,i zahteva uzimanje u obzir više činilaca :


1.Vrsta biljke

Ukoliko se radi o ,na primer,juki,draceni i aspidistri možemo slobodno reći da se zalivanje vrši jednom u 15 dana,jer ove biljke ne vole vodu.Postoje biljke kojima lišće malo "klone" kada im nedostaje voda (npr. Aralia), pa ih tada treba zaliti. Spatifilumi vole vodu i dobro je da im zemlja bude stalno vlažna,dok kaktuse zalivamo izuzetno retko.

2.Godišnje doba

Leti se češće zaliva - vegetacija je u toku,veće su temperature,dok zimi to nije slučaj - tada treba prorediti zalivanje.

3.Prostor u kome se biljka nalazi

Ukoliko se biljka nalazi u pretoplom , grejanom prostoru i zimi je treba zalivati kao i leti,jer se vlaga iz zemlje brže gubi.

4.Posuda - saksija

Treba koristiti paltične saksije,tradicionalne zemljane apsorbuju vodu koja je biljci potrebna.Ukoliko želimo zemljanu saksiju zbog izgleda, u nju treba staviti već usađenu biljku u plastičnoj saksiji .

OROŠAVANJE LIŠĆA NE MOŽE DA ŠKODI - VEĆ SAMO DA KORISTI !

Pre svakog zalivanja pipnite zemlju. Zemlja mora biti suva i mrviti se pod prstima (izuzev paprati kojima zemlja uvek treba da bude vlažna).

Biljke se zalivaju direktno u saksiju tako što se saksija napuni do vrha, sačeka da voda prođe kroz zemlju u podlošku. Zemlja će u narednih 15 minuta upiti potrebnu količinu vode i tek tada višak koji preostane u podlošku treba ukloniti jer saksija ne sme stajati u vodi.

Biljke čiji listovi trule ako se poprskaju vodom npr. afrička ljubičica (Saintpaulia ionantha) treba zalivati odozdo iz podloška koji se napuni vodom i sačeka da biljka upije vodu.

Zimi je biljkama potrebno manje vode, a u proleće i leto više. Treba izbegavati zalivanje "malo i često”. Biljkama odgovara da se njihova zemlja dobro natopi posle čega sledi sušno razdoblje.