Cvetni bontonKada se poklanja cveće?

Cveće se poklanja uvek kada imate neka osećanja za koja reči nisu dovoljne.
Tada cveće govori umesto Vas.

Koliko cveća da poklonim?

Kod nas je običaj da kada poklanjamo nekom cveće to bude neparan broj,mada to u svetu nije tako.Buket uvek treba da bude odmeren,napravljen tako da odgovara prilici.

Često jedan cvet može reći više o onom ko ga daje nego neki prevelikli i prenatrpani aranžman.Kao i u mnogim drugim stvarima, ni ovde nije lepo preterivati.

O čemu treba voditi računa?

- kada se ide u posetu bolesniku, ne treba nositi mirišljavo cveće,

- cveće se nosi prijateljevoj supruzi,

- momak bi trebao da ponese cveće i za devojku i njenu majku,

- može se poklanjati i saksijsko cveće, ali trebalo bi voditi računa da li osoba kojoj poklanjamo već ima cveća u kući,pa ako ima , onda joj vredi i pokloniti,znači da vodi računa o njemu.

Kada pokloniti cveće?

Ovde ne možemo da pogrešimo.Cveće je idealan poklon za svaku priliku.Čak i ako smo pripremili neki skupocen poklon, jedan cvet će ga upotpuniti i dati mu poseban šarm.

 

Nikada se ne poklanja paran broj cvetova, pa čak ni dvanaest (tuce), iako je nekada ovaj broj bio opšteprihvaćen. Jedna ruža ide, ali tri ne (deluje pomalo mizerno). Pa čak i sa pet situacija ostaje ista. Možete se već komotnije osećati sa sedam ruža, a jedanaest su znak posebne pažnje.

 

Najviše se poklanjaju upravo ruže. Tradicija pripisuje ruži jednostavno ali jako značenje: crvene ruže znače strast, žute ljubomoru. Ako ne želite da izrazite ni jedno ni drugo osećanje, napravite kompromis sa ružama roze boje ili drugim sezonskim cvećem, ili se posavetujte o nekom buketu sa cvećarem u koga imate poverenja.

 

Kažu da cveće otvara sva vrata, prenosi i najsuptilnije poruke i rešava sve probleme. Zato, kada vidite sjaj u očima onih kojima poklanjate ove darove prirode, onda je potpuno jasno da između ljudi i cveća postoje najtananije vibracije zbog čega nema ravnodušnih kada je cveće u pitanju.

 

Njemu se podjednako raduju žene i muškarci, iako jači pol kada dobije cveće pokušava da prikrije svoje emocije. Ono govori svojim jezikom, a nama ostaje samo da ga razumemo.

 

Nekada kada je bilo malo vrsta cveća onda se velika pažnja poklanjala njegovoj simbolici. Znalo se da kada džentlmen pokloni crvenu ružu dami, onda to znači poziv za randevu. Pored crvene ruže koja je označavala strasnu ljubav, bela upućuje na čednost, dok žuta upozorava na ljubomoru. Orhideju treba poklanjati samo osobi izuzetne elegancije kojom želimo da istaknemo nešto posebno.

 

Naravno, cveće ne poklanjaju samo muškarci niti se ono poklanja isključivo iz sentimentalnih razloga. Cveće će te odneti na rodjendane, krštenja, sahrane, dakle na sve one dogadjaje kada slavljenicima želite da pokažete svoju naklonost, pažnju, simpatiju ili zahvalnost. Ma gde došli noseći lep buket cveća bićete srdačno dočekani jer sa cvećem jednostavno ne možete da pogrešite. No, da vam se ipak ne bi desilo da vas onaj kome ga poklanjate odjednom zbunjeno pogleda, vodite računa o nekim pravilima.