Kako izabrati parfemOdgovor na pitanje zašto nam se neki parfem sviđa mnogo je racionalnije nego što se čini na prvu loptu. Reč je o putu koji počinje u nosu, a završava se u srcu. Sve počinje u nosu, gde se, kada omirišemo parfem, aktiviraju posebni receptori i šalju poruku mozgu. Milioni neurona koji prime poruku momentalno otputuju i transportuju poruku u limbički sistem u mozgu, gde se potom javljaju osećaji. 
Tako, uz pomoć hemijskih reakcija, u glavi počinje proces mentalnih asocijacija (sećanja, stanja duše, ali i spoljnih sugestija) koje podstiču emocije. Na kraju, za samo nekoliko sekundi, i to nesvesno, parfem nam se svidi ili ne svidi. Dakle, reč je o miksu hemije i magije.

Ima li parfem pol?

Ne - uniseks parfemi su se pojavili krajem 80-ih godina, kada su šik dame koristile "Farenhajt", čuveni muški Diorov miris. Moderni uniseks parfemi su sveži i biljni, što nekada nije bio slučaj. Danas su aktuelne senzualnije i toplije note.

Da - ženski parfemi su, pak, potpuno drugačiji od muških, iako su mnoge supstance koje se stavljaju u njih često iste. Na primer, jasmin se nalazi i u muškim i u ženskim mirisima. Razlika je u kombinovanju tih esencija s nekim drugim. Voćne arome za nju, a drvo za njega.

Zašto mi se neki parfem sviđao ranije, a sada ne?

Zbog mode - parfem je modni detalj, element koji naglašava stil. Zbog toga je normalno menjati ga i to ne samo na nekoliko godina, već svakodnevno, kombinovati različite mirise uz različitu garderobu.

Zbog godina - dok starimo, osetljivost na mirise opada. Od 60. godine nadalje žene vole jače parfeme.

Koliko traje parfem na koži?

Ne traju svi mirisi na koži isto. U roku od prvih 10 minuta kada ga nanesete, osećaće se "vrh" parfema. To je miris koji osetite kada otvorite flašicu. Zapravo, to nije prava nota parfema, jer između 10 i 30 minuta ispari. Pre svega, reč je o voćnim aromama, lavandi i menti. Srce parfema je ono što se oseća posle tri sata. Pre svega, tu su orijentalne esencije, koje asociraju na zaštitu. Baza parfema se namiriše i posle šest sati, a ponekada i sutradan. Tu su drvo, iris, vanila i pojedine supstance dobijene od životinja.

Da li postoji doba dana kada je poželjno staviti parfem?

Ne! Prskajte se i danju i noću, samo pazite na količinu. Prejak miris često iritira druge ljude, a ako je, pak, miris lagan, u diskoteci se neće osećati. U devet ujutru stavite toaletnu vodu i to slobodno više jer nije visoko koncentrovana. U pet poslepodne parfemisanu vodu koja je poprilično jaka, pa je dovoljno tri prskanja. U devet uveče nanesite ekstrat koji je najjači, dugo traje, ali je dovoljno samo dve kapi.

Zašto su pojedini parfemi više seksi?

Indijanske mlade se parfemišu jasminom jer veruju da je moćni afrodizijak. 

Psiholozi su došli do zapanjujućih otkrića. Pojedini parfemi na muškarce ostavljaju utisak da žene koje ih nose imaju pet kilograma manje nego što je to zapravo slučaj. To objašnjava zašto neke esencije stimulišu seksualne mentalne asocijacije kod suprotnog pola.

Citali ste o tome kako je važno izabrati dobar parfem, onaj koji je pravi baš za vas, ali i dalje niste sigurni kako to da učinite. Da pitate prijateljicu? Nije da niste lojalna drugarica, ali recimo da vam se prijateljičin izbor parfema baš i ne dopada - nećete joj to reći, ali nećete ni tražiti savet od nje povodom toga. Mama misli da ste premlade (kao i uvek), a starija sestra priznaje da je izbor parfema i njoj glavobolja i da u 50% slučajeva potpuno promaši. Vi i dalje želite da zablistate, da mirišete tako zanosno da se svi okreću za vama - ili bar on, a ne bi bilo loše ni da drugarice počnu da komentarišu kako lepo mirišete i kako bi baš i one volele da nađu tako dobar parfem... 

Nažalost, uputstva u stilu "idite tamo-i-tamo i uzmite taj-i-taj parfem, on je savršen za vas" ne možemo vam dati. Međutim, možemo vam dati neka osnovna pravila za izbor parfema i savet da se ne uplašite unapred od možda duge i mukotrpne potrage - istu muku muče i znatno starije od vas. 
Dakle, naoružale ste se strpljenjem, energijom i opljačkale neku manju državu (za svaki slučaj, da vam ne zafali)? 

Idemo! 
Pravo vreme za izbor parfema je između 10 i 11 pre podne, jer je tada čulo mirisa najosetljivije. Nemojte isprobavati više od tri parfema "u istom cugu" - čulo mirisa se brzo zasiti; primetićete da posle treće probe ne osećate ama baš ništa. Ako ste uporne da smesta nastavite potragu, ipak napravite pauzu - za kafu. Naime, miris kafe neutralisaće dotad testirane mirise. 
Kada isprobavate parfem, ne koristite papir za testiranje, već ga nanesite direktno na kožu. Kao što i same znate, vaša koža nije papir i parfem će drugačije mirisati na papiru nego na vama (ovde ne funkcioniše "otprilike" varijanta - parfem na vama miriše ili dobro ili loše i papir vam tu uopšte ne može pomoći). Parfem nipošto nemojte utrljavati u kožu, jer će toplota koja nastane trenjem uništiti molekule parfema i dati vam pogrešnu sliku o mirisu. 

U redu, sve je to super, ali odakle da počnete? Kakav bi vam, generalno uzev, parfem pristajao? Koju vrstu parfema da zatražite od prodavačice? Ako ne želite baš odmah da budete upadljive, nego bi vam se dopalo nešto diskretno (nije isto što i "neprimetno" - samo neće ugušiti sve oko vas), predlažemo vam cvetne mirise. Mogu se koristiti i danju i uveče, a za vama će ostaviti nežan miris koji nikoga neće iziritirati - pravi način da budete primećene!
Ako pak želite nešto dinamičnije, odaberite neki od "svežih" mirisa - oni su oštriji i upadljiviji, mada slatkastog mirisa; uglavnom su prikladni za dan i za odlazak u diskoteku, a možete ih upotrebiti i ako se na brzinu spremate da se vidite s nekim odmah posle treninga. 
Za čisto večernju varijantu, kada želite da budete upadljive (mada je, razume se, i dalje preporučljivo da ne ugušite nikoga), prikladni su jači mirisi. 
Pažnja: zbog jačine, ovi mirisi stavljaju se u malim količinama i samo na strateška mesta - ako preterate, pitaće vas da li ste se kupale u parfemu. Za ovu varijantu najčešće se upotrebljavaju parfemi sa notom mošusa (većina muškaraca smatra da su prijatni i veoma seksi), kao i jači voćni i biljni mirisi - sa elementima tamjana, sandalovine, narandže, cimeta, lavande. 
Konačno!
Nakon duže potrage (ili kraće, ako ste imale sreće, pa odmah naletele na ono pravo), našle ste parfem koji vam savršeno pristaje. Čestitamo!
Evo još nekih saveta za upotrebu.
Ako želite da se miris duže zadrži na vama, nanesite ga na mesta koja pulsiraju: vrat, prevoji dlana i lakta. Miris će se dugo zadržati i na kosi. 
Pažljivo s upotrebom: parfem vam može napraviti prilično nezgodnu fleku baš na omiljenoj majici. Da biste to izbegle, nanesite miris pre nego što se obučete. Ako vam se nezgoda ipak desi, odevni predmet sa flekom od parfema smesta isperite u mlakoj vodi. 


10 saveta pri kupovini parfema

1. U kupovinu parfema krenite ujutru kada je čulo mirisa najizoštrenije.

2. Nemojte dozvoliti da vas ponese reklama, bilbord, lepa flašica... to su samo trikovi čiji je cilj bolji profit.

3. Odlučite da li želite da mirišete na sveže, na voće, cveće ili neki orijentalni "teži" miris.

4. Možda želite nekoliko različitih parfema za različite prilike: za sport, dan, noć, svečane prilike, za zimu, za leto...

5. Zamolite prodavačicu da vam predloži nekoliko parfema na osnovu "mirisne note" za koju ste se odlučili.

6. Parfeme prskajte na karton predviđen za probu, a samo one koji su ušli u uži izbor nanesite i na svoju ruku, na zglob iznad šake.

7. Između mirisanja dva parfema, da vam se ne bi sve 'pomešalo', pomirišite nekoliko zrna pržene kafe.

8. Ako niste odmah pronašli sebe u nekom mirisu, nemojte ništa kupiti već izadjite iz radnje i pustite da miris ostane na vama tokom dana jer onaj koji vam se i uveče budeo dopao je pravi.

9. U boljim parfimerijama možete zamoliti i za mala reklamna pakovanja koja ćete koristiti nekoliko dana, dok se ne odlučite.

10. Parfem jeste skup ali je neophodan, zato pažljivo birajte i trudite se da ga ne menjate često jer miris može biti vaš zaštitni znak.


Koji parfem u kojoj prilici?

Naučite kako da odaberete miris koji će vam odgovarati u svakoj situaciji

Pravi parfem za pravu priliku

Iako nije vidljiv kada ga upotrebite, parfem je jedan od glavnih modnih dodataka. Trebalo bi da znate da svaki parfem traži određenu priliku. Mi smo vam u ovom broju pripremili vodič za odabir parfema koji će vam pomoći da uvek izaberete onaj pravi za odgovarajuću priliku.


Parfem za posao

Mirisna nota koju imate na sebi tokom radnog dana utiče na to kako će vas kolege doživljavati. I ovde postoje neka pravila. Ukoliko imate intervju za posao, odlučite se za parfem čija je nota čista i prijatna, znači ne prejaka niti senzualna. S obzirom na to je svaki posao različit, i parfemi koje bi trebalo da odaberete su različiti. Pa, ukoliko radite u banci, dobar izbor bi bio „šanel kristal“ ili „anik gotal eu dhadrijan“.


Ako ste u čestom kontaktu sa ljudima, trebalo bi da koristite mirise koji nisu jaki, kao što je „ivi splaš“ od Marka Džejkobsa, ili Versačeov „brajt kristal“.

Ako se bavite kreativnim poslom, probajte nešto moderno, ali izbegavajte bogate i teške arome. Dobar izbor je „Jelisaveta“, najnoviji parfem princeze Jelisavete Karađorđević. A ukoliko ste šef, onda vam je definitivno potrebna aroma koja će pokazati da ste autoritet, dakle nešto veoma aromatično, „d one“, najnoviji parfem Dolče i Gabane, ili Sislijev „de lune“.

Kada neki parfem koristite jako dugo, prestajete da ga osećate istim intenzitetom, pa ga na kožu nanosite u većoj količini nego uobičajeno. Da biste ovo izbegli, probajte da pronađete dva parfema koja vam odgovaraju, a koja ćete menjati s vremena na vreme.


Parfem za vikend

Ako ste u depresivnom raspoloženju, izbegavajte parfeme koje koristite tokom nedelje. Tokom vikenda svi želimo da nosimo opuštenu odeću, da šetamo po kući bez šminke i da se osećamo rasterećeno. Upravo iz tog razloga naprskajte se parfemom koji ima aromu neke egzotične destinacije. To će vas podsetiti na odmor što će automatski opustiti vaše nervni sistem i ispuniti ga prijatnim osećanjima. Pretvorite svoje vikende u male odmore čak iako tokom vikenda morate da pravite veliko spremanje. Dobar izbor su „agrumi di sicilia“, i „san“ koji u sebi sadrže note limuna. Ovakav parfem će vas istog trenutka odvesti na italijansko primorje.

Uvek možete da se odlučite i za parfeme koji će u vama probuditi uspomene iz detinjstva, što će vam svakako pomoći da se osetite opušteno i srećno.Parfem za raspoloženje

Ukoliko ste neraspoloženi, parfem koji u sebi sadrži lavandu pomoći će vam da prebrodite težak dan, smiriće vas i poboljšati pamćenje. Možete da se odlučite za Anik Gotal „eu de lavande“.

Ukoliko vam treba energetski podstrek, pravi izbor za to su citrusne note koje sadrži Klarinsov „eu dinamiset“. Ovaj parfem ima jak energetski efekat koji može da vam pomogne da razbistrite um za tili čas.

A ukoliko ste depresivni ili nesrećni, onda odaberite parfem koji u sebi ima miris kokosa. Ovaj parfem je idealan za početak nedelje, naš izbor je „smajli“ ili „džo malun blu agava“ i „kakao“.