Nega cvećaDRAGI PRIJATELJI CVIJEĆA
Kao sve finije stvari u životu i cveće zaslužuje posebnu pažnju. Ne sme se zaboraviti da mu se život može produžiti, odnosno skratiti, ovisno o brizi koju mu pružimo. I zato Vam nudimo nekoliko saveta koji će Vam pomoći da duže uživate u kupljenim ili dobivenim buketima i aranžmanima.

PAZITE DA VAZA BUDE ČISTA
Pre nego što vazu napunite hladnom ili mlakom vodom, svakako proverite je li čista. Izbegavajte metalne vaze.

DODAJTE U VODU "HRANU ZA CVEĆE"
Dodajte u vodu "hranu za cveće" koju možete nabaviti u obliku praha ili smeše rastvorivog kristala s hranjivim i antibakterijskim sastojcima. Pri doziranju praha pridržavajte se uputstva proizvođača i odolite napasti da u vodu stavite više "hrane za cvijeće" nego što je propisano zato što ćete postići suprotan efekat od željenog. Samo pravilno pripremljenom smešom produžićete život cveću u vašem buketu ili aranžmanu.

PODREŽITE STABLJIKE
Pre nego što cveće stavite u vodu, uvek podrežite stabljike. Izložene zraku prilikom transporta stanice stabljika vrlo se brzo suše i odumiru na mestu gde su stabljike bile odrezane te se stvara zračni čep. On onemogućuje nesmetani protok vode i prehrane prema cvietu. Problem se može rešiti podrezivanjem stabljika. Oštrim nožem ili makazama odsecite 3-5 cm baznog dela i to pod uglom od 45°. Rez je poželjno izvesti pod vodom. Podrezane stabljike što brže stavite u vodu kako biste sprečili daljnje stvaranje zračnih čepova.

UKLONITE LIŠĆE
Sve lišće koje bi nakon stavljanja cveća u vazu moglo završiti pod vodom treba ukloniti. Naime lišće je pod vodom izloženo uticanju bakterija pa vrlo brzo trune. Taj će proces uprljati vodu,a rezultovaće stvaranjem neugodnog mirisa i daljnjom ubrzanom razgradnjom biljnih tkiva. Ukratko, život Vašeg cveća biće kraći.

SVAKODNEVNO KONTROLIŠITE VODU
Budući da cveće troši znatnu količinu vode, svakodnevno kontrolišite njenu količinu u vazi. Ako imate aranžman, proverite vlažnost cvećarskog sundjera. Ako se isušila, navlažite je. Ne upotrebljavajte hemijski omekšanu vodu već onu iz slavine ili kišnicu sobne temperature. Vodu menjajte samo ako se uprljala i postala mutna. Pritom dobro očistite vazu. Pazite da celi postupak ne traje predugo kako cveće ne biste morali kratiti zbog sušenja i odumiranja stanica.

ZAŠTITITE CVEĆE OD PROMAJE I IZVORA TOPLINE
Strujanje zraka i povišena temperatura smanjuju vlažnost zraka zbog čega dolazi do povećanog trošenja vode preko površine biljnih organa (transpiracija). U uslovima prekomerne transpiracije cveće ne može dovoljno brzo nadoknaditi vodu pa vene. Usto što isušuju zrak, izvori topline (sunce, kućni aparati, grejalice, radijatori i sl.) zagrevaju vodu i tako pogoduju razvoju bakterija. Opšte je pravilo da cveće duže traje u hladnijim prostorijama bez jačeg strujanja zraka(vazdušnog).

PRSKAJTE CVEĆE
Poprskajte povremeno cveće ručnim prskalicama. Na taj ćete način smanjiti transpiraciju i prekomerni gubitak vode.

DRŽITE CVEĆE DALJE OD VOĆA I POVRĆA
Mnoge vrste voća i povrća u određenoj fazi sazrevanja proizvode etilen,  bezbojan plin slabog mirisa koji pospješuje otpadanje lišća, povijanje peteljki i otvaranje cvetova. Drugim rečima, etilen skraćuje životni vek cveća. Kako biste to izbegli, držite cveće dalje od voća i povrća.

UKLONITE MRTVE DELOVE BILJAKA
Neke vrste cveća propadaju brže neke sporije. Stoga odstranite mrtve cvetove kako bi vaša cvetna kreacija što duže zadržala lep izgled. Osim toga, mrtvi delovi biljke podložni su procesu razgradnje (truljenja) pri čemu se oslobađa gore spomenuti etilen.

OŽIVITE UVENULE CVETOVE
Čest problem kod cveća s drvenastom stabljikom (npr. ruže) jeste stvaranje tzv. zračnog čepa unutar stabljike. Zračni čep onemogućava snabdevanje cveta vodom. Primetite li da su Vam ruže već nakon dan-dva povenule, to ne mora nužno značiti da su stare ili lošeg kvaliteta. Problem se može rešiti na sledeće načine:  
- Potopite uvenulo cveće u kadu. Pod vodom mu odrežite stabljike za 5-6 cm. Ostavite cveće  tako potopljeno otprilike jedan sat ili dok se ne napije vode i oporavi, ili kao drastična mera kad ništa drugo ne pomaže,
- Uronite na otprilike 10 sekundi donje delove stabljika u kipuću vodu. Cvetove pre toga morate omotati papirom kako biste ih zaštitili od vodene pare. Primetićete kako se uvenulo lišće i cveće podiže.