Sobno cveće - cvece za srecusobno_cvece 

Događa se da sobno cveće strada u toku zime i pored sve nege koja mu se redovno pruža. Svaka biljka, ima svoje, posebne zahteve kada su uslovi za život u pitanju: svetlost, toplotu, vlažnost vazduha i potrebe za zalivanjem.
Na sušenje listova sobnih biljaka, pored bolesti, mnogo utiču i uslovi sredine. Dešava se da listovi žute i opadaju zbog starosti, to je prirodno i ne treba da zabrinjava. Češće je sušenje listova zbog neodgovarajućih uslova ili pogrešne nege. Najčešći uzrok je suv vazduh u prostoriji, a štetne posledice najviše osećaju biljke krupnih listova.

Velike egzotične biljke tvrdih listova nije dobro držati blizu kreveta, pisaćeg stola i drugih mesta na kojima svakodnevno i dugo boravite.

Takođe, i feng shui kaže, da u spavaćoj sobi ne treba držati puno bilja (noću troše kiseonik).

Neke biljke se preporučuju za sreću, na primer „lucky bamboo" koji je trenutno hit. Palma je odlična za veliki slobodni prostor u dnevnom boravku jer će dati dubinu samoj prostoriji. U kuhinjama se preporučuje začinsko bilje, dok u spavaćoj sobi cveće treba izbegavati (neki stručnjaci savetuju malu mirisnu lavandu umirujućeg delovanja).