Smetlište pretvorio u najlepšu baštu


BEOGRAD - Pobednici akcije „Moje dvorište mala pluća grada“, u organizaciji Saveta za ekologiju opštine Stari grad, proglašeni su juče u Kući Đure Jakšića u Skadarliji. Vlasnicima najlepših bašta, terasa, dvorišta i zelenila nagrade je uručila predsednica opštine Mirjana Božidarević.


Bašta ispred restorana „Šešir moj“

Osim što je proglašena najcvetnijom ulicom na Starom gradu, u kojoj je i najcvetnija bašta (ispred restorana „Šešir moj“), ali i najcvetniji poslovi prostor (oko Srpske banke), u Skadarliji je i najlepše uređena bašta. Zahvaljujući Vukašinu Drvenici, nekadašnje ruglo i smetlište ispred Skadarske 12 pretvoreno je u zelenu oazu u centru grada.

 

 

- Kad sam se doselio, želeo sam da imam baštu kakvu sam imao na Dedinju. Živim u gornjem, najzagađenijem delu, pa ljudi zastaju, gledaju, dive se i ne veruju da tako nešto postoji u centru - priča Drvenica.

 

Pobednici akcije 
„Za zeleniji Beograd“

Proglašenje pobednika akcije „Za zeleniji Beograd“ je danas u 17.30 sati na Malom Kalemegdanu, u prostorijama „Zelenila Beograd“, organizatora akcije. Nakon proglašenja pobednika u 10 opština, danas se proglašavaju pobednici na nivou grada koji su se takmičili u uređenju zelenih površina.

Na drugom mestu u kategoriji za najlepšu uređenu baštu-dvorište jeste dvorištu u Knez Miletinoj 17, a na trećem bašta u Ulici Đure Daničića 11.

Najlepši međublokovski prostor je u Braće Baruh 1, a o njemu brinu Čedomir Dmitrović i njegove komšije. Na drugom mestu je prostor u Braće Baruh 9, a na trećem na Dunavskom keju 2. 

Želeo baštu kakvu je imao na Dedinju: Vukašin Drvenica ispred Skadarske 12

Najlepšu krovnu terasu ima porodica Jovanović iz Knez Miletine 14.

 

Osim što je bogata cvećem, na njoj uspeva čak i trešnja. Druga nagrada u toj kategoriji pripala je Ljiljani Vučković Dekić iz Ulice kneza Miloša 16, a treća Mariji Oreški iz Kapetan Mišine 23a.

Vlasnica najlepše terase-balkona je Milina Petković iz Gospodar Jovanove 11, a najlepše dvorište poslovnog prostora ima Akademija umetnosti u Balkanskoj 21. Nagrađeni su dobili novčane nagrade, diplome i statuete dživdžana. Prvo mesto nagrađeno je sa 25.000 dinara, drugo sa 20.000, a treće sa 15.000 dinara.